Spotkanie autorskie z Wojciechem Przylipiakiem i promocja jego najnowszej książki „Kelnerki, barmani, wodzireje: jak obsługiwaliśmy klienta w PRL” już 4 lutego, we wtorek o godzinie 17:00 w Planecie 11. Wstęp wolny.

Kawa po turecku, parówki serwowane w kolejowych wagonach restauracyjnych, tatar. W barach mlecznych PRL-u na śniadania serwowano mleczko, kawę, kakao, bułeczki z masłem, serem żółtym, rogal z masłem i grahamkę. W witrynach ustawiało się twarożek, sałatkę jarzynową, miodzik. Tak było w barze „Poranek” w Słupsku.
— Moje książki są przede wszystkim spotkania z ludźmi, moimi bohaterami. Czasami pojawiają się również wątki autobiograficzne, o mnie, ale głównie przede wszystkim są to historie osób, które opowiadają mi o swojej pracy. W najnowszym reportażu swoimi wspomnieniami dzielą się ze mną dawni barmani, kelnerki i kucharki, dyskdżokeje i kabareciarze, pracownicy zarówno kultowych klubów, ekskluzywnych hoteli, restauracji, jak i barów mlecznych, barów szybkiej obsługi czy wagonów restauracyjnych. Spędziłem z nimi dużo czasu, więc stali mi się w pewien sposób bliscy. Wpuszczają mnie do swojego świata, domów, bo wielokrotnie, by poznać ich historię, a są to ludzie już starsi, jestem gościem w ich mieszkaniach. Opowiadają mi nie tylko o swojej pracy, ale też rodzinie, życiu po prostu. Nie wszystko z naszych rozmów znajduje się potem w książkach. To cudowne, że mogę poznać ludzi, których biografie są tak wyjątkowe — mówi autor – Wojciech Przylipiak.
W książce „Kelnerki, barmani, wodzireje. Jak obsługiwaliśmy klienta w PRL” opisuje m.in. słynne bary mleczne z tamtego czasu. Bary ze sztućcami na łańcuchach w praktyce nie istniały. W „Misiu” Barei nie było to prawdziwe miejsce, a scenografia. Choć istniały podobne miejsca, które były równie mało zachęcające do konsumpcji. Na przeciwstawnym biegunie istniały lokale klasy S, wyjątkowe, jaka szczecińska Kaskada, czyli jeden z najsłynniejszych obiektów rozrywkowych wschodniej Europy tamtych lat, w którym występowały gwiazdy i do którego ciągnęli turyści z sąsiednich krajów.
Wojciech Przylipiak jest autorem reportaży, kolekcjonerem, twórcą bloga bufetprl.com. Wieloletni dziennikarz kulturalny, pracownik „Kultury” Dziennika Gazety Prawnej, „Esquire”, PAP. Stypendysta MKiDN oraz m.st. Warszawa.
Spotkanie w Planecie 11 poprowadzi Łukasz Wieliczko.